
Velferdsteknologi i hjemmet
Velferdsteknologi i hjemmet vil vanligvis være et tilbud i regi av kommunal helse- og omsorgstjeneste. Hvis din kommune allerede har etablert institusjonell velferdsteknologi, er det sannsynlig at kommunen også har tilbud om dette til hjemmeboende, som enten allerede har, eller vil få, vedtak om hjemmehjelptjeneste.
Tjenestekontor
Tjenestekontoret i kommunen gir informasjon om de ulike tjenestene som ytes, og behandler søknader og klagesaker etter forvaltningsloven, pasient- og brukerrettighetsloven, samt helse- og omsorgstjenesteloven. Tilbudet kan variere i den enkelte kommune, men følgende kan være retningsgivende:
Det foretas en individuell vurdering for kartlegging av hjelpebehov.
Tjenestebehovet skal utredes i samarbeid med søker.
Tjenesten skal utredes med respekt for og med utgangspunkt i søkers egne ressurser og livsfase.
Vurderingsbesøk blir avtalt på forhånd.
Tjenesten skal utredes i samsvar med gjeldende lover og forskrifter og av kompetent personell.
Søker skal informeres og veiledes om andre tjenester som kan bidra til selvhjelp.
Alle opplysninger behandles konfidensielt.
Når en søknad er behandlet, sendes skriftlig svar til søker. Vedtaket skal begrunnes og det skal spesifiseres hva det ytes bistand til.
Viktig å kjenne til:
Ved ønske eller behov for hjemmebasert velferdsteknologi, må man først ta kontakt med kommunens Tjenestekontor der tjenestemottaker bor. Kommunen har som oftest god veiledning om helse- og omsorgstjenester på sine hjemmesider.
Kommunen har plikt til å innhente opplysninger til nasjonal pleie- og omsorgsstatistikk, IPLOS. IPLOS beskriver søkers funksjonsnivå og hjelpebehov. Ved stor pågang av saker og ved ekstraordinære situasjoner, vil behandling av søknader om helsehjelp bli prioritert. For å oppfylle hjelpebehovet, vil kommunen vurdere hvilke type tjenester og omfang av tjenestene som skal ytes.
Hvordan søke tjenester
Tjenestekontoret ønsker vanligvis å motta elektronisk søknad. Søknad skal fortrinnsvis fylles ut av den som søker, men om dette ikke er mulig kan pårørende/verge fylle ut. Fullmakt må da legges ved. Om du ikke har mulighet til å søke digitalt kan man skrive ut søknadsskjema og sende til tjenestekontoret pr. post (ikke e-post).
Gjør dette gjerne i samarbeid med fastlege, NAV, spesialisthelsetjenesten eller andre du tenker kan bistå deg.
Eksempler på hjemmebasert velferdsteknologi
Medisindispenser (elektronisk, tidsstyrt medisinutdeling)
Digitalt tilsyn
Trygghetsalarmer
Adgangskontroll, lokaliseringstjeneste og vandrealarm
Aktiv og passiv sensorikk (fall, søvnkvalitet, hjerte- og pusteovervåkning etc.)