Innføring av velferdsteknologi i Norge

Helsedirektoratet har det overordnede ansvaret for digitalisering og innføring av elektroniske hjelpemidler, rettet mot helse- og omsorgstjenester i Norge, såkalt E-helse.

Hvorfor?

Det pågår nå en omfattende omstilling av helse- og omsorgstjenestene, for å imøtekomme krav til kvalitet og tilgjengelighet i fremtiden. Utfordringen er sammensatt, men det viktigste er:

  • Gjennomsnittsalderen øker i Norge og i 2040 regner vi med at ca. 8% av befolkningen vil være over 80 år (ref. Statistisk sentralbyrå). Behovet for omsorgstjenester vil trolig fordoble seg i forhold til dagens behov.

  • Vi er allerede på etterskudd og utfordringen er økende. De fleste kommuner har en utfordring med å levere tilstrekkelig kapasitet og kvalitet i omsorg til tjenestemottakerne (pleietrengende), enten i en omsorgsinstitusjon eller på hjemmebasis, som følge av ressursmangel, enten det er mennesker, eller økonomiske midler som stilles til rådighet.

  • Situasjonen er vanskelig å påvirke, selv med kraftige virkemidler. Diagrammet under er hentet fra Norges offentlige utredning NOU 2023:4.

Vi må derfor

  • tenke nytt og kreativt.

  • skape en felles virkelighetsforståelse mellom tjenestemottaker (bruker, pasient etc.), primærhelsetjeneste (fastlege, kommunal helse- og omsorgstjeneste m.fl.), pårørende og sentrale helsemyndigheter.

  • legge til rette for et effektivt samarbeid mellom aktørene, som også inkluderer produsent og leverandørledd.

Målsetning

Foruten bedre utnyttelse av hver helsekrone, er det en uttalt målsetning at helse- og omsorgstjenester i større grad skal foregå i hjemmet til den enkelte tjenestemottaker, slik at denne skal kunne få være i egen bolig så lenge som forsvarlig mulig.

Institusjonelle helse- og omsorgsforetak må effektivisere tjenester og ressursbruk.

Virkemidler

Utrulling av velferdsteknologi og tilknyttede tjenester er allerede i full gang. 

  • Nasjonalt velferdsteknologiprogram startet i 2013 og har vært drevet av KS, Direktoratet for e-helse og Helsedirektoratet i samarbeid - de to sistnevnte er nå samlet i Helsedirektoratet.

  • Nasjonalt velferdsteknologiprogram har utviklet en rekke metoder og anbefalinger, for de kommunene som starter opp med velferdsteknologi for første gang, til de som tilbyr og drifter velferdsteknologitjenester på linje med andre helse og omsorgstjenester.

  • Leverandørene har allerede et bredt spekter av teknologiske løsninger som kan tilbys.

Samarbeid mellom aktørene er helt avgjørende for å lykkes. Sannsynligheten for at du selv kommer til å bli en bruker av disse tjenestene er svært høy.

Derfor burde det være et godt insitament for ditt konstruktive bidrag, for at vi sammen klarer å nå målsetningen.

Det er tid for å iverksette handling, i henhold til planen.